mor og datter

Kropssprog

Sådan tyder du kropssprog

DET SIGER HOVEDET:
Sænket hoved
Kan tyde på manglende selvtillid. Hvis du giver en anden person en kompliment og vedkommende sænker hovedet, kan vedkommende være genert og have et dårligt selvværd.

Hovedet på skrå
Tyder på interesse i noget eller nogen og udstråler noget moderligt og omsorgsfuldt. Tilter en person hovedet skråt fremad kan det være tegn på skepsis eller seen ned på andre.

Rører sig i ansigtet
Når en person rører sit øre kan det være en indikation på ubeslutsomhed og usikkerhed. Berøring af næsen kan indikere tvivl på det, der bliver sagt. Det kan også betyde afvisning af en ide. Berøring af hagen kan tyde på forsvarsposition eller trodsighed.

Støtter hovedet
Hviler personen foran dig hånden under hagen som en støtte, tyder det på, at personen tænker eller bearbejder det, du siger.

Leger med håret
Leger personen foran sig med sit hår: nulrer det eller tager det om bag øret, kan det være tegn på usikkerhed.

Rødme
En lille huskeregel er, at kvinders kinder tit bliver røde, når de bliver generte – hos mænd er det ørerne.

 

DET SIGER OVERKROPPEN:
Skuldrene tilbage
Kan demonstrere kraft og mod.

Åbne arme
Betyder ofte, at personen er komfortabel i dit selskab og villig til at tale og kommunikere. Det samme er tilfældet, hvis hænderne hviler bag nakken.

Krydsede arme
Danner en form for skjold eller barriere. Det kan være tegn på usikkerhed, utryghed eller ubehag. Det samme er tilfældet, hvis en person lægger arme eller taske foran sig under en samtale ved et bord.

Berøring af hals
Berøring af forsiden af halsen kan vise, at personen er interesseret i eller bekymret over det, du siger.

Delvis armkrydsning
Tager den ene arm fat i den anden, kan det være et tegn på, at personen over for dig trøster sig selv og holder sig selv mentalt oppe.

Fingre presset mod hinanden
Hvis en person presser fingerspidserne sammen, viser det normalt, at personen tænker over eller evaluerer det, der bliver sagt.

Åbne håndflader
Åbne og opadrettede håndflader er ofte et tegn på åbenhed, venlighed og tryghed. Det kan skyldes, at man i fortiden på den måde viste, at man ikke bar våben. I mange tilfælde viser man, at man er ufarlig, ved at vende håndfladen opad – som når en mand byder en kvinde op til dans. Han vender håndfladen opad for at skabe tryghed og vise, at han ikke er farlig.

DET SIGER ØJNENE:
Øjnene er sjælens spejl, siges det. Og det er ikke helt løgn, hvis man skal tro fagbøger i tankelæsning og kropssprog.

Store pupiller
Store pupiller er tegn på engagement. Snak med din samtalepartner om noget meget kedeligt
– at kopimaskinen på arbejdet er irriterende for eksempel. Læg mærke til størrelsen på hans pupiller. Skift så emne til noget, der virkelig optager ham: hans børn eller hans favorit-fodboldhold. Læg mærke til, hvor tydeligt du ser pupillerne udvide sig, når han pludselig bliver engageret i samtalen.

Sænket blik
Sænker en person blikket, kan det tyde på generthed, frygt, skyldfølelse eller underkastelse.

Sammenknebne øjne
Sænkning af øjenbrynene og sammenknibning af øjnene (som når du får solen i øjnene) illustrerer et forsøg på at forstå det, der bliver sagt. Hvis den person, du taler til, gør dette, så ved du, at du skal uddybe det, du siger, lidt mere.

Øjenkontakt
Har personen over for dig svært ved at se dig i øjnene, kan det skyldes manglende selvtillid. Kigger han eller hun tværtimod direkte ind i dine øjne, mens I taler, viser det selvsikkerhed. Står du selv i en situation, hvor du skal fremstå sikker i din sag, er et tip at kigge på punktet mellem den anden persons øjne. Skifter du mellem de to øjne, virker dit blik flakkende, og du vil virke knap så selvsikker.

Blink
Man har en tendens til at blinke oftere, hvis man er nervøs, eller hvis man prøver at evaluere en anden.

Hurtigt blik væk
Hvis din samtalepartner bliver irriteret over noget, du siger, er det en almindelig reaktion at tage et hurtigt kig til en af siderne.

Kigger opad
Når vi danner indre billeder, kigger vi opad. Det kan komme til udtryk på to måder:
Kigger op til venstre: Når vi husker episoder eller ting, vi har oplevet, kigger vi op til venstre.
Kigger op til højre: Når vi konstruerer – altså forestiller os noget og tænker på, hvad vi ønsker, der skal ske i fremtiden – kigger vi op til højre.

Kigger til siden
Når vi tænker på lyd, kigger vi til siden. Det kan komme til udtryk på to måder:
Kigger til venstre side: Når vi husker lyde fra stemmer eller musik, vi rent faktisk har hørt, kigger vi til venstre side.
Kigger til højre side: Når vi rekonstruerer – altså forestiller os en lyd – kigger vi til højre side.

Kigger ned
Kigger ned til højre: Når vi husker på følelser og fysiske sansninger, kigger vi ned mod højre.
Kigger ned til venstre: Når vi taler med os selv, har en intern diskussion og løser logiske problemer, kigger vi skråt ned mod venstre.

Spørger du en person, hvordan ferien gik, og han eller hun først retter blikket opad mod venstre og derefter hurtigt ned mod højre, inden vedkommende svarer, ved du med andre ord, at hun først tænkte på, hvordan der så ud, og derefter bekræftede erindringen med, hvordan det føltes.
Og observerer du for eksempel, at din veninde kigger ned til venstre, når I taler sammen, er der en god sandsynlighed for, at hun har en indre dialog kørende.

Dækker munden
Nogle mennesker tager hånden op til munden, når de taler – det er typisk et tegn på usikkerhed eller generthed.

DET SIGER UNDERKROPPEN:
Vi har dårligt styr på de signaler, vi udsender med ben og fødder. Måske fordi vi det meste af tiden har dem gemt væk under et bord.

Stå med spredte ben
At stå med spredte ben og fødderne langt fra hinanden signalerer magt og dominans.

Når en person sidder med benene spredt, er det ofte tegn på, at vedkommende føler sig sikker i sine omgivelser.

Hænder på hofter
Det at sætte hænderne på hofterne kan tyde på, at personen foran dig føler sig magtfuld. Det samme gælder fremskudte hofter og en tilbagelænet overkrop.

Krydsede ben siddende
Kvinder sidder ofte med krydsede ben – helt vanemæssigt – og uden det behøver at betyde noget som helst. Når benene er krydset, kan man ofte se, i hvilken retning interessen er. Er venstre ben for eksempel lagt over det højre, så peger den venstre fod mod højre – og det er i den retning, interessen og åbenheden er.

Krydsede ben stående
Tegn på utryghed. Personen over for dig er på vagt og ikke helt tryg ved jeres dialog.

Hvilende ben
Når den ene ankel eller det ene ben hviler på det andet knæ, tyder det på magt, selvsikkerhed og konkurrencelyst.

Vippende ben
Vipper en person med sin fod eller sit ben, er det tegn på kedsomhed. Personen over for dig keder sig ved jeres samtale og er ikke mentalt til stede.

Tilmeld dig her nyhedsmail her